Kurslarımız

CNC Torna Kursu

CNC Freze Kursu

Solidworks Kursu

AutoCAD Kursu

Solid CAM Kursu

TORNA VE FREZE TEZGAH KULLANIM Kursu

CNC operatörü nedir?

CNC operatörü, CNC torna operatörü ya da CNC tezgâh operatörü gibi farklı isimlerle adlandırılabilirler. CNC makinelerini kullanarak işlenen malzemelerin delme, frezeleme, taşlama, talaş kaldırma, büküm gibi işlemleri yerine getiren kişiye CNC operatörü adı verilir. CNC operatörü aynı zamanda CNC torna operatörü olarak da bilinir.

CNC lazer kesim operatörleri, fabrikalarda ya da atölyelerde çalışan kişilerdir. CNC operatörleri genellikle metal ürünlerin işlenmesi sağlar. Plakaların şekillenmesini sağlayan CNC sistemini kullanan kişi CNC operatörüdür. Her CNC operatörünün görev tanımı aynı değildir çünkü CNC makinelerinde farklı malzeme ve plakalar işlenebilir. Bu nedenle her CNC operatörü kendi alanında farklı malzeme ve plakalarla çalışabilir. CNC operatörleri işe alınırken uzmanlık alanları gözetilir. Uzmanlık alanı, kullandığı malzemeler ve daha önce hangi plaka ve modellerle çalıştığı gibi bilgiler incelenir. Her CNC operatörünün uzmanlık alanı farklı olabilir. CNC operatörleri malzemenin hangi kalınlıkta, hangi boyutta, hangi şekilde ve zamanlamada olduğu konusunda yetkilidir. Bu işlemlerin hepsi elektronik ortamda yapılır. Programlama diline hakim olan CNC operatörü tezgâhlara doğru bilgileri girer ve bu sayede seri üretim başlamış olur.

Nasıl CNC operatörü olunur?

CNC operatörü olmak için her sektörde olduğu gibi eğitim gereklidir. Meslek liselerinin makine, teknoloji ve benzeri gibi bölümlerinden mezun olan ve ardından CNC operatör kurslarına katılarak belge ve sertifika alanlar CNC operatörü olabilirler. CNC operatörü olmak için kurslara kayıt olmak gerekir. Bu kurslara katılım sağladıktan sonra sertifika alınır. CNC operatörü sertifikası alan kişiler operatör olarak göreve başlayabilirler. Bu noktada yeterli eğitimi almak çok önemlidir. CNC tezgâhları mutlaka alanında uzman CNC operatörleri tarafından kullanılmalıdır. CNC operatörünün birtakım özelliklere sahip olması gerekir. Teknik resim ve görsel okuma bilgisine sahip olması en önemli özelliklerinden biridir. Vardiyalı çalışma saatlerine uyum göstermeli, verilen görevi eksiksiz ve zamanında yerine getirmelidir. Üretimin temel bileşenlerinin ne olduğunu bilmeli ve bazı programlara hakim olmalıdır. Ölçüm ve hesaplama yapılacak olan aletlerin kullanımına da hakim olması gerekir. CNC operatörü belirli bir konsantrasyona mutlaka sahip olmalıdır. Konsantrasyon ve disiplin, bilgiyle birleşince kaliteli işlerin çıkmasına olanak sağlayacaktır.